Yritysten ja organisaatioiden johto kantaa vastuunsa työn vaikutuksesta työntekijöiden kokonaisvaltaiseen terveyteen. ASA-rekisteri on tärkeä työkalu varmistamaan, että työpaikat ovat turvallisia ja terveellisiä kaikille.
ASA-rekisteri (Altistumisrekisteri syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille) on olennainen osa työterveysvalvontaa Suomessa. Sen avulla seurataan työntekijöiden altistumista aineille, jotka voivat lisätä syöpäriskiä tai vaurioittaa perimää. Tietoja hyödynnetään myös sairastumisten ehkäisemisessä, viestinnässä ja tutkimuksessa. Rekisteri antaa tärkeää tietoa työterveysviranomaisille, jotka voivat tarvittaessa tehostaa valvontatoimiaan ja antaa ohjeita työntekijöiden suojelemiseksi.
Työnantajan velvollisuudet:
Työnantajan tehtäviin kuuluu pitää kirjaa työpaikalla käytettävistä tai esiintyvistä vaarallisista aineista sekä selvittää työntekijöiden altistuminen näille aineille ja ilmoittaa nämä ASA-rekisteriin. Tärkeää on myös ehkäistä altistumista, perehdyttää työntekijäitä ja pitää huolta tarvittavista suojauksista.
Asa-rekisteri-ilmoituksen tulee sisältää:
- Työnantajatiedot
- Työpaikalla käytetyt ja esiintyvät syöpäsairauden vaaraa aiheuttavat tai perimää vaurioittavat aineet ja työmenetelmät, joille joku työntekijä on altistunut
- Edellä mainittuja aineita sisältävät tuotteet ja niiden käyttömäärät vuosittain
- Aineiden käyttötavat tai altistumista aiheuttavat syyt
- Työntekijöiden altistumisen mitattu määrä (jos tieto on käytettävissä)
- Altistuneiden henkilöiden koko nimet, henkilötunnukset, ammatit ja altistumistiedon perusteet
Työntekijän on järjestettävä tarvittaessa työntekijöille säännölliset terveystarkastukset.
Mitkä aineet altistavat syövälle?
Useimmin työssä altistutaan:
- auringon säteilylle
- radonille
- puupölylle
- asbestille
- bentseenille, tai
- tupakansavulle.
Muita karsiogeeneja ovat mm. arseeni, kadmium, nikkeli, lyijy, kromi, lyijy, formaldehydi, vinyylikloridi, vinyylibromidi, etyleenidikloridi, etyleenibromidi sekä 1,3-Butadieeni.
Suomessa yleisin työstä aiheutuva syöpä on asbestin käsittelystä ja asbestipölynhengittämisestä johtuva syöpä keuhkoissa. Kvartsikivestä rakennustyömailla ja muissa louhinta- ja kivitöissä irtoava kvartsipöly on toiseksi merkittävin ammattikeuhkosyövän aiheuttaja Suomessa. Sille altistuu Suomessa vajaa 50 000 työntekijää.
PAH-yhdisteitä esiintyy luonnostaan raakaöljy- ja kivihiilipohjaisissa tuotteissa, mutta niitä myös muodostuu epätäydellisissä palamisprosesseissa ja on siksi esimerkiksi pakokaasuissa ja käytetyissä moottoriöljyissä. Hitsaushuurut ja muun muassa teräksen polttoleikkauksessa vapautuvat huurut sisältävät karsinogeenisiä metallioksidihiukkasia, kuten kromi- ja nikkeliyhdisteitä.
Tupakansavu sisältää bentseenin ja PAH-yhdisteiden lisäksi myös raskasmetalleja ja formaldehydiä. Tupakointi lisää merkittävästi muun muassa asbestialtistuneiden keuhkosyöpäriskiä. Työnantajien pitää huolehtia, että työntekijät eivät altistu työpaikalla tupakansavulle ja työntekijöiden suojelusta tupakansavulta määrätäänkin erillisellä valtioneuvoston päätöksellä 1153/1999. Myös lyijytyötä ja ionisoivalle säteilylle altistumista koskevat erilliset asetukset ja määräykset.
Työsuojeluviranomaisten mukaan eniten syöpää aiheuttaville aineille altistuvat metallinjalostuksen prosessinhoitajat, jotkut rakennustyöntekijät, lentokoneasentajat ja -korjaajat, rikastustyöntekijät, kaivos- ja louhostyöntekijät sekä jätteenpoltto- ja vedenpuhdistuslaitosten prosessinhoitajat.
Syöpää aiheuttavat ja sukusolujen perimää eli DNA:ta vaurioittavat kemikaalit voit tunnistaa myös vaaramerkinnöistä, jotka löytyvät niiden käyttöturvallisuustiedotteideista, sekä tuotteiden etiketeistä.
Lue koko lista Työterveyslaitoksen sivuilta!
Kuinka teen ilmoituksen?
ASA-ilmoitukset tehdään vuosittain Työterveyslaitoksen kautta verkossa. Ilmoitusten tulee olla kalenterivuosittain ja takautuvasti, viimeistään maaliskuun loppuun mennessä. Koska ASA-ilmoituksessa käsitellään henkilötietoja, sen tekemiseksi tarvitaan Suomi.fi-tunnistautumista.
ASA-rekisteröinti ei vain täytä lakivaatimuksia, vaan se auttaa luomaan terveellisemmän ja turvallisemman työympäristön kaikille.
Kysy lisää työterveydestäsi!
Lue lisää:
Työterveyslaitos:
https://www.ttl.fi/teemat/tyoturvallisuus/asa-rekisteri
Laki syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien luettelosta ja rekisteristä:
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2020/20200452