Uniongelmat ja -sairaudet vaikuttavat ihmisen kykyyn suoriutua tehtävistään ja palautua rasituksesta. Hyvää unen laatua voi tukea terveellisillä elämäntavoilla.

Tutkimusten mukaan unihäiriöt Suomessa ovat lisääntyneet teknologisten muutosten ja työelämän vaatimusten kasvun myötä.

Nykyinen työelämä edellyttää kykyä omaksua uutta tietoa nopeassa tahdissa. Uneen liittyvät ongelmat vaikuttavat siten suoraan henkilön kykyyn toimia työelämässä ja suoriutua tehtävistään.

Unihäiriöt aiheuttavat ongelmia kognitiivisissa toiminnoissa

Uni tukee kognitiivisia toimintoja, jotka ovat keskeisiä esimerkiksi opitun mieleen painamisessa. Uni on tärkeää myös tiedon muistiin palauttamisessa, sillä unen aikana aktivoituu osa valveilla syntyneistä muistijäljistä.

Univaikeuksista kärsivä ihminen usein kuvaakin ongelmia nimenomaan muistamisessa, keskittymisessä ja oppimisessa.

Keskeisimpiä unihäiriöitä ovat unettomuus, uniapnea ja puutteellisesta unen huollosta johtuva riittämätön uni. Erityisesti ensisijainen unettomuus on varsin yleistä. Ensisijaisessa unettomuudessa kokemus nukahtamisen vaikeudesta tai unen riittämättömyydestä ei johdu sairaudesta.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että suoriutuminen työmuistia vaativista tehtävistä heikkenee jo suhteellisen vähäisen univajeen seurauksena. Unihäiriöihin ja niiden syihin olisikin hyvä puuttua mahdollisimman varhain.

Ratkaisuna unen huolto ja stressitekijöiden vähentäminen

Mikäli uniongelmien takana ei ole todettua sairautta, voidaan unen kestoa ja laatua parantaa säännöllisellä unen huollolla sekä terveellisillä elämäntavoilla. Näistä tärkeimpiä ovat esimerkiksi säännöllinen vuorokausirytmi, liikunta ja terveellinen ruokavalio.

Nykyaikana on tarpeellista huomioida myös teknologian käyttö. Älypuhelimen käyttöä on hyvä rajoittaa hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.

Usein pelkät yksilötason toimet eivät riitä, vaan huomiota tulee kiinnittää myös työn stressitekijöihin ja kuormittaviin työaikoihin. Työntekijälle tulee taata kohtuullinen työn kuormitus ja riittävät mahdollisuudet kuormituksesta palautumiseen.

Lähteet

Sallinen, Mikael 2013: Uni, muisti ja oppiminen. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim.
https://www.duodecimlehti.fi/duo11307

Härmä, Mikko & Sallinen, Mikael 2006: Uni, terveys ja toimintakyky. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim.
https://www.duodecimlehti.fi/duo95868